30,00 лв.

Свят, населен с демони

Карл Сейгън
30,00 лв.

Толкова, толкова, толкова нужна книга за нашето време!

Големият учен, хуманист и визионер Карл Сейгън отправя страстно предупреждение към нашето време, в което фалшивите новини и конспиративните теории отравят умовете и душите на милиони. Как е възможно да се вземат интелигентни решения в модерния високотехнологичен свят, ако не разбираме разликата между науката, изградена върху доказателства, и измислиците на псевдонауката и измамниците?

Науката не само е съвместима с духовността – тя е мощен извор на духовност. Когато осъзнаем своето място сред необятността на светлинните години и хода на епохите, когато проумеем сложността, красотата и изяществото на живота, тогава у нас се заражда извисяващо чувство – едновременно и гордост, и смирение, – което със сигурност е духовно.

Един от най-големите умове на XX век – астрономът Карл Сейгън, обичан заради вдъхновяващия научнопопулярен сериал „Космос“ и едноименната книга, издига силен и убедителен глас в защита на рационалното мислене, което не просто позволява да бъде отличена истината от лъжата, но е и единственият начин да бъде опазена западната демокрация от измамите на популистите и пропагандата на авторитарните режими.

Сейгън описва нашироко какви митове са властвали през вековете и как съвременните им форми продължават да се използват както за подмяна на реалността, така и за безогледна печалба от измамниците. Много от съвременните псевдонауки претендират за някакъв вид научна основа, но ученият дава инструменти, с които лесно да бъдат разпознати. Невежеството и лековерието не са нещо безобидно, те водят до тежки последствия не само на лично, но и на глобално ниво в нашия взаимосвързан свят.

И както Сейгън доказва с елегантно чувство за хумор, измамната песен на демоните на псевдонауките трябва да бъде заглушена и там, където царува тъмнината на лъжите, е нужна единствено светлината на една свещ – науката.

Информация за "Свят, населен с демони"
  • Език Български
  • Брой страници 488
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2023
  • Размер см 14 х 21 см.
Карл Сейгън
За автора

Карл Едуард Сейгън e американски астроном, астробиолог и популяризатор на науката. Роден е на 9 ноември 1934 г. в Бруклин, Ню Йорк, САЩ. Основател на научната дисциплина астробиология в началото на 60-те години на 20-ти век и е предложил идеята за програмата СЕТИ за търсене на извънземен разум.