14,90 лв.

Тайната на детството

Мария Монтесори
Асеневци
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
14,90 лв.
Запознайте се с началото на метода "Монтесори" и първата книга по темата от автора.
 
„Тайната на детството“ е една от първите книги, написани от Мария Монтесори. В нея тя обяснява метода, който е разработила въз основа на наблюденията си върху децата. Именно по този начин тя открива „тайната на детството“. В книгата се разглежда духовното развитие на децата от самото им раждане и потенциала им да учат, ако това им се позволи от възрастните. Детето притежава спонтанното желание да учи, а осъзнаването на тази простичка тайна довежда до разработването на онова, което днес е познато като „Методът Монтесори“.
В „Тайната на детството“ Мария Монтесори описва детето с топлината и точността на учен. Тя също така представя и различните материали и пособия, които могат да му помогнат да развие своя умствен потенциал.
Книгата ще помогне на родители и педагози да погледнат през очите на детето, да разберат по-добре какви са детските нужди и как да създадат позитивна среда, в която то да се развива и учи.
Информация за "Тайната на детството"
  • Език Български
  • Брой страници 260
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2017
  • Националност автор Италия
  • Размер см 14 x 21 см.
За автора

Мария Монтесори е родена през 1870 година в Италия и става първата дипломирана лекарка в страната. След завършването си тя се развива в сферата, като работи редом до множество известни имена в медицината.  

Като част от работата си тя посещава и приюти за деца с психични разстройства в Рим. Това преживяване я вдъхновява да започне проучване, обвързано с първите години от развитието на децата и допълнителни методи за обучение. Монтесори получава възможност да тества теорията си в училище за деца със специални нужди, където тя е била назначена да споделя поста на директор.  

Две години тя работи тясно с децата, които показвали все по-удивителни резултати. От своя досег с тях Монтесори заключва, че децата, които са поставени в среда, където техните дейности са подбрани, така че да помагат за естественото им развитие, имат способността да се образоват сами. Нарича това „автообразование“ и благодарение на нейната система децата, с които тя работила, показали впечатляващи резултати – по-висока самостоятелност, по-ранно усвояване на умения и още.   

След този експеримент италианската докторка и педагог започва да развива своята теория и написва няколко книги, които обучават родителите по темата, която става известна като „Метода Монтесори“.  

Днес на базата на основите, поставени от Мария Монтесори, са разработени множество книги, а все повече учители и родители използват методите ѝ в първите години от развитието на децата.