12,90 лв.

Те победиха

Йордан Йовков
Българска история
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
12,90 лв.

Йордан Йовков е познат български писател. В тази книга той разказва от първо лице за спомените си от Балканската и Междусъюзническата война.

Десетки са творците, увековечили с перото си бурните години на една незабравима епоха - войните на България за национално обединение (1912 - 1918). Сред тях особено важно място заема писателят Йордан Йовков един от нашите майстори на късния разказ. Сам участник в боевете като офицер, той отблизо познава свистенето на куршумите, стоновете на ранените и тишината над пресните гробове. Войните оставят трайна следа в неговата памет, превръщайки се в една от основните образни сфери на творчеството му.

Сборникът "Те победиха" е летопис за обикновените българи. За безименните герои в "боя и мирния труд", които носят на плещите си трудностите и бойните изпитания. За техния път от "посърналите пустини на Чаталджа" до необятните полета на Добруджа. За любовта между хората, която войната тъй внезапно и неочаквано превръща в неугасваща скръб и горчиви спомени, почерняващи като тръни на изсъхнала бяла роза. За неделимата връзка между селския труженик и родната му земя.

"Те победиха" е жив паметник на едни от най-славните и най-жестоки периоди в историята на българите, когато гръмките победи на бойното поле са последвани от неутешимата трагедия на цял един народ.

Информация за "Те победиха"
  • Брой страници 152
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2018
  • Националност автор България
  • Размер см 14 x 21 см.
За автора

Няма добавена информация