25%
Промо цена 25,43 лв. Редовна цена 33,90 лв.

Вавилон: Тайна история

Р. Ф. Куанг
Orange books
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
Промо цена 25,43 лв. Редовна цена 33,90 лв. Спестяваш 8,47 лв.

Носителката на многобройни награди за фантастика и фентъзи Р. Ф. Куанг се завръща с “Вавилон”, исторически фентъзи епос за студентско въстание, колониална съпротива и употребата на езика и превода като инструмент за налагане на властта на Британската империя.

Traduttore, traditore: Актът на превода винаги е акт на предателство.

1828 година. Робин Суифт, останал сирак след епидемия от холера в Кантон, е доведен в Лондон от мистериозния професор Ловел. Там години наред изучава латински, старогръцки и китайски, за да се подготви за деня, в който ще постъпи като студент в престижния Кралски преводачески институт на Оксфордския университет, наричан още “Вавилон”. Неговата прочута кула, студентите и учените, които се трудят в нея, са най-големият център в света, посветен на изкуството на превода – и по-важното, на магията. Среброделието – използване на значението, изгубено в превода, като енергиен източник, посредством омагьосани сребърни кюлчета – осигурява на Британската империя могъщество, несравнимо с нищо друго, което дава сили на непрестанния стремеж към колонизация.

В очите на Робин Оксфорд е утопичен свят, посветен на познанието. Но познанието се подчинява на властта – и като китайско момче, отгледано във Великобритания, Робин осъзнава, че да служи на “Вавилон”, означава да предаде своята родина. С напредването на следването му, Робин се озовава в центъра на борбата между “Вавилон” и тайнственото Херметично общество – революционна организация, посветена на съпротивата срещу експанзията на империята. И когато Великобритания разпалва несправедлива война срещу Китай за сребро и опиум, Робин трябва да реши…

Дали могъщите институции може да бъдат променени отвътре, или революцията винаги изисква насилие?

Информация за "Вавилон: Тайна история"
 • SKU 9786191711543
 • Преводач Богдан Русев
 • ISBN 9786191711543
 • Автор Р. Ф. Куанг
 • Издателство Orange books
 • Език Български
 • Брой страници 640
 • Вид корица Твърда
 • Година на издаване 2023
 • Националност автор САЩ
 • Размер см 15 х 23 см.
Р. Ф. Куанг
За автора
quote icon

Ние сме тук, за да правим магия с думите.

Ребека Ф. Куанг е награждаван фентъзи автор. Родена е на 29 май 1996 година в Гуанджоу, Китай, но когато е на 4 години, семейството ѝ имигрира в САЩ.   

След завършването тя избира да си вземе година почивка от обучението си. Така на едва 19-годишна възраст Ребека Ф. Куанг написва първата си книга, която в последствие се превръща в трилогия – „Войната на маковете“ (The Poppy War).   

През 2022 година романът ѝ „Вавилон: Тайната история“ (Babel: An Arcane History) спечели престижната награда Небюла 2022.