72%
Онлайн цена
Промо цена 5,00 лв. Редовна цена 18,00 лв.

Завесата: есе в 7 части

Милан Кундера
Колибри
Изчерпано количество
Оценка 5.0 от 5 гласа
Промо цена 5,00 лв. Редовна цена 18,00 лв. Спестяваш 13,00 лв.

Великолепно есе от големия чешки автор Милан Кундера, автор на "Шегата" и "Непосилната лекота на битието".

Една вълшебна завеса, изтъкана от легенди, бе спусната пред света. Сервантес изпрати Дон Кихот на пътешествие и разкъса завесата. Светът се отвори пред странстващия рицар в цялата комична голота на прозата си.

Как така изпитваме естетическа наслада, докато слушаме соната на Бетовен, но не и като слушаме друга в същия стил и със същия чар, подписана от наш съвременник? Този текст ни напомня, че от произведенията на изкуството няма да остане много, ако ги откъснем от историята на тях­ното изкуство. За Кундера "завесата" представлява онази готова представа за света, която всеки от нас носи - един предварително изтълкуван свят. Задачата на романиста е да скъса тази завеса и да покаже на читателя какво се крие зад нея. Защото историята на изкуството е тленна, уверява ни авторът, докато бръщолевенето на изкуството е вечно.

"Завесата" е едно завладяващо есе за изкуството на романа, написано от неподражаемия Милан Кундера. Книгата се състои от седем части:
- Съзнание за приемственост
- Die Weltliteratur
- Да стигнеш до душата на нещата
- Що е романист
- Естетика и съществуване
- Разкъсаната завеса
- Романът, паметта, забравата

Информация за "Завесата: есе в 7 части"
  • Език Български
  • Брой страници 184
  • Вид корица Твърда
  • Година на издаване 2014
  • Националност автор Чехия
  • Размер см 12 x 20 см.
Милан Кундера
За автора

Милан Кундера е чешки писател, роден на 1 април 1929 година в Бърно, Чехословакия. Баща му, е известен музикант, пианист и композитор. Самият Милан Кундера свири на пиано и изучава музикална композиция.
Учи и завършва средното си образование през 1948 г. в Бърно, и малко след това става член на Чехословашката комунистическа партия.Висшето си образование продължава в Карловия университет в Прага, но след това се прехвърля във Филмовия факултет на Академията за музикални изкуства