24,00 лв.

Земното семе, книга 1: Притча за сеяча

Октавия Е. Бътлър
24,00 лв.

20 юли 2024 г.

Глобални климатични промени и икономически кризи са довели до обществен срив и Калифорния се е превърнала в място, изпълнено с опасности – от всеобщ недостиг на вода до пълчища от скитници и отчаяни хора, готови на всичко, за да оцелеят още един ден.

Петнайсетгодишната Лорън Оламина живее в затворен квартал със своя баща проповедник, семейството и съседите си, защитена от заобикалящата ги анархия. В общество, където да си уязвим, означава да си подложен на постоянен риск, тя страда от синдром на хиперемпатия – почти осакатяваща чувствителност към болката на околните.

Изключително зряла за възрастта си и с ясен поглед към света, Лорън трябва да убеди всички в правотата си, за да успее да защити любимите си хора от надвисналите нещастия, които малката общност упорито пренебрегва и омаловажава. Това, което започва като битка за оцеляване обаче, скоро води след себе си нещо много по-значимо: раждането на нова вяра… изумително виждане за съдбата на човечеството.

Този високо оценяван постапокалиптичен роман, изпълнен с надежда и ужас „се съчетава отлично с „1984“ и „Разказът на прислужницата“ (Джон Грийн, „Ню Йорк Таймс“). Написан преди повече от 30 години, „Притча за сеяча“ изненадва с предвижданията си за общественото развитие, елементи от които по смущаващ начин съвпадат с днешната действителност.

Информация за "Земното семе, книга 1: Притча за сеяча"
  • Език Български
  • Брой страници 416
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2023
  • Националност автор САЩ
  • Размер см 13 х 20 см.
Октавия Е. Бътлър
За автора

Октавия Е. Бътлър е известна американска писателка, която е носител на множество литературни награди, сред които „Хюго“ и „Небюла“. Родена в Пасадена през 1947 г., тя е отгледана от майка си и баба си и се превръща в автор на няколко награждавани романа. Сред тях са заглавията „Притча за сеяча“ (1993 г.), който е отличен с наградата Notable Book of the Year на New York Times, и „Притча за талантите“ (1995 г.), носител на наградата „Небюла“ за най-добър научнофантастичен роман. Октавия Е. Бътлър се отличава със силни персонажи, философски теми, четивна проза, и социални наблюдения, които умело вплита в историите си. Авторката умира при нелеп инцидент през 2006 г., а днес името ѝ е водещо в жанра фантастика.