23,00 лв.
Ново

Жълтият тапет

Шарлот Пъркинс Гилман
Orange books
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
23,00 лв.

За първи път в самостоятелно издание на български език излиза един от най-смущаващите разкази в американската класическа литература.

Младо семейство наема старо имение за лятото. На пръв поглед то е приказно – усамотено, с огромна сенчеста градина, красиви беседки и просторни стаи. Дори наемът му е незначителен… Това кътче от рая обаче ще се окаже арена на най-големите кошмари на главната героиня.

Тъкмо родила своето дете, на нея все по-често ѝ се случва да изпада в тежки депресивни състояния. Съпругът ѝ Джон обещава, че здравето ѝ ще се подобри и че се нуждае от почивка. Семейството пристига в имението, където жената се уединява в необикновена стая... Жълтият тапет по стените започва да буди болното ѝ въображение и тя се изправя пред серия от кошмари и съновидения.

Ще се окаже ли истина всичко онова, което тя вижда зад тапета, когато луната или слънцето го осветяват? Ще успее ли да излекува болното си съзнание? Ще се избави ли от тревогата? Какво се крие в тапета и коя е жената, която ходи приведена и дебнешком пълзи зад шарката?

Шарлот Пъркинс Гилман (1860 – 1935) е един от най-ярките представители на американската литература. Творчеството ѝ се е превърнало в отправна точка за феминизма и разказът „Жълтият тапет“ е най-емблематичното ѝ произведение, вдъхновило множество филми и художествени текстове. Днес с разказа работят много психолози и психиатри, които препоръчват на пациентите си да го прочетат и анализират.

Информация за "Жълтият тапет"
  • Брой страници 72
  • Вид корица Твърда
  • Година на издаване 2023
  • Националност автор САЩ
  • Размер см 15 х 23 см.
Шарлот Пъркинс Гилман
За автора

Шарлот Пъркинс Гилман

Виж всички заглавия от автора

Шарлот Пъркинс Гилман (1860 – 1935) е американска писателка, автор на художествена литература и публицистика, белязани от остра социална критика, които призовават за равнопоставеност между половете и за преодоляване на обществено наложените модели за ролята на жената. Гилман е от водещите активистки в американското феминистко движение в периода 1890 – 1930 г., а текстовете, в които описва как обществено-икономическите предразсъдъци към жените се отразяват на тяхната житейска реализация, са все така актуални. „Жълтият тапет“ е най-емблематичното ѝ произведение, в което преплита автобиографични елементи и чрез него представя картина на традиционния брак от средната класа. Разказът се превръща във вдъхновение за много филми и художествени текстове, както и за творчеството на Вирджиния Улф. Днес с текста работят множество психолози и психиатри, които препоръчват на пациентите си да го прочетат и анализират.