17,00 лв.

Буда

Никос Казандзакис
Изток-Запад
Изчерпано количество
Оценка 5.0 от 1 глас
17,00 лв.

Никос Казандзакис отдавна е любимо име на българските читатели. Романите му „Алексис Зорбас“, „Христос отново разпнат“, „Последното изкушение“ и др. вълнуват всяко следващо поколение. Тук обаче ще го срещнем в съвсем различно амплоа – на човек, вникнал в дълбочина във философията на будизма и мъдростта на Далечния изток. Поетична и замисляща, пиесата „Буда“ ще ви разкрие Казандзакис както никога не сте си го представяли.

Лягам да спя – сънувам, че съм облак. Събуждам се – превръщам се в човек.
Облак ли съм? Човек ли съм? Кое е насън? Кое е наяве? Събуждам ли се, или се преобразявам? Да не би и двете да са истина? Или и двете са измислица? Или са нищо? Нищото, което изпълва бездната?
О, Буда, Буда, мъглата постоянно се превръща в крепост, а крепостта в мъгла. Гледам от долния етаж и виждам крепост. Гледам от горния етаж и виждам мъгла...
Ах, едва сега разбирам: мъглата е единствената неразрушима крепост!
Из „Буда“

Информация за "Буда"
  • Брой страници 208
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2021
  • Националност автор Гърция
  • Размер см 14 х 21 см.
Никос Казандзакис
За автора

Никос Казандзакис

Виж всички заглавия от автора

Никос Казандзакис е роден на 18 февруари 1883 г., и е гръцки писател, поет, драматург и мислител. Приеман за най-важния гръцки писател и философ на 20 век, той получава световна известност след филмирането на романа му „Алексис Зорбас“ под името „Зорба гъркът“ през 1964 г. Автор е на есета, новели, поеми, трагедии, пътеводители и преводи на класически произведения като "Божествена комедия" на Данте и "Фауст" на Гьоте.

Казандзакис прекарва по-голямата част от артистичния си живот извън Гърция – изключение правят годините на Втората световна война. Някои от произведенията му са свързани с историята и културата на неговата родина и с мистичната връзка между Бога и човека. През 1957 г. Казандзакис не спечелва Нобелова награда заради един единствен глас – печели я френският писател Албер Камю.