18,00 лв.

Годините

Вирджиния Улф
Унискорп
Изчерпано количество
Оценка 5.0 от 2 гласа
18,00 лв.

Великолепна творба от неповторимата Вирджиния Улф.

"Годините" е смела и експериментаторска творба, търсеща нови измерения на романа. Смята се за една от най-реалистичните творби на Улф, която не внушава абстрактни идеи за вселената, битието, а носи тежкия отпечатък на времето, в което е написана. Навярно именно поради това е най-търсена и предпочитана от читателите.

Вирджиния Улф представя историята на семейство Парджитър - типични представители на средната класа в периода 1880 - 1937 г. и проследява три поколения от английското семейство, като прескача волно във времето. И макар романът да не е семеен портрет, нито семейна сага, той разказва историята и личната съдба на всеки един член в огромното семейство, за техните моменти на близост и отчуждение, тревоги и триумифи, белязани от ритъма на лондонските улици в началото на ХХ век. Героите в този роман идват и си отиват, срещат се, разговарят, мислят, мечтаят и остаряват в един продължителен ритуал на живота. Децата на семейство Парджитър търсят своето място в свят на бързи и внезапни промени. И докато героите преминават през своите ежедневни неща, те се опитват да разберат смисъла на живота си. Въпросите, които задава Вирджиния Улф в романа, са: Какво представлява времето и дали има въздействие върху нас? Може ли човекът да влияе върху времето? Можем ли да опознаем другите, ако не познаваме себе си?

Авторката определя творбата си като роман-есе и твърди, че в "Годините" се опитва да постигне синтез между поетичното, духовното пространство и материалния свят. В последния си роман "Годините" Улф изразява своята феминистка позиция, изявява се като наблюдател и критик на своето общество. Улф отново придава извънредно голямо значение на преходния миг, уловен главно чрез сетивните възприятия, и вгражда в тъканта на повествованието мигове на изострено светоусещане и просветление, които траят секунди, но остават в съзнанието за цял живот. Специфично за романа е, че не следва една линия на развитие, а постоянно се променя, разнообразява, подчертавайки своето наративно прекъсване. Амбицията на Улф е да създаде не само роман, но и политически трактат, феминистки опус, есе, размисли за секса. Критиците определят "Годините" като дълбока творба на една истинска авторка, принадлежаща на двадесети век.

Информация за "Годините"
  • Език Български
  • Брой страници 432
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2009
  • Националност автор Великобритания
  • Размер см 13 x 20 см.
Вирджиния Улф
За автора

Вирджиния Улф е британска романистка и есеистка, смятана за една от най-изтъкнатите фигури в модернистката литература на 20 век.

Сред най-известните ѝ творби са романите „Мисис Далауей“, „Към фара“ и „Орландо“, както и монографичното есе „Собствена стая“ със знаменитата сентенция „Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза.“