Една книга, която поставя основите на философията Slow Food. Обясненията, които използва автора са изчерпаеми и на разбираем език. Лесни за смилане и точно в целта.
Една от основните идеи на Slow Food е, че всеки на тази земя трябва да има право и достъп до хубава, чиста и справедливо произведена храна.
Хубава, защото е здравословна и вкусна. Чиста, защото се произвежда без да оказва силно негативно влияние върху околната среда и се полагат без да оказва силно негативно влияние върху околната среда и се полагат грижи на животните. И справедлива, защото се уважава трудът на хората, които произвеждат, преработват и разпорстраняват храната.
Кухнята се е развивала в течение на много векове и днес тя е богатство и кулутурно наследство на всеки народ- също като архитектурните паметници, като езика, като музиката. На световно ниво това разнообразие е изложено на риска да изчезне заради индустриалната логика, която води до стандартизиране на храната и превръщането й в обикновена стока. Една от най-важните цели на Slow Food е да защитава това разнообразие, защото то придава стойност на храната.
"И до днес мнозина мислят, че сме утописти", споделя Петрини. "Мислят, че нашата битка е бизмислена. Защото смесват, объркват силата на идеите със силата на парите. Кризата, през която преминаваме, показва, че мощта на парите не е толкова безспорна. Дори може да се каже, че нуждата от нови идеи никога не е била толкова силна.
Няма съмнение, че нашата дейност е една съвременна нежна революция - вкусна революция, но е революция. Консумеризмът, печалбата на всяка цена, преди и над всичко, убеждението, че ни е позволено да извършваме каквото си искаме срещу природата... Това са идеи, срещу които трябва да се борим по революционен начин. Това е нежна революция, да, но е революция."
The information below is required for social login