25,00 лв.

Иван Андонов

Люба Маричкова
25,00 лв.

Албумът представя живота и творчеството на Иван Андонов през очите на редица негови близки, приятели, познати и колеги. Освен с техните разкази, той е богато илюстриран с негови рисунки и архивни снимки.
Иван Андонов е роден на 3 май 1934 г. в гр. Пловдив. От ученически години до края на живота си се занимава активно с живопис. Има 30 самостоятелни изложби в България и в други държави, и многобройни участия с общи национални изложби. Негови платна са собственост на Националната художествена галерия, Софийската и други градски галерии, както и и на частни колекции у нас, Италия, Германия, Англия, Норвегия, САЩ, Гърция, Турция, Франция, Швейцария, Мексико, Малта и др. Прави сценография и костюми в театъра и киното, за което е получавал национални награди.През 1956 г. завършва Театралната академия в София, отдел актьорско майсторство, след което работи като актьор в различни театри в страната: Драматичен театър - Сливен, Народен театър за младежта - София, Сатиричен театър - София. Има повече от 40 главни роли в театъра и около 60 в телевизията. Участвал е в главни роли в повече от 40 български филма, два унгарски и два немски.През 1965 г. Иван Андонов постъпва в Студия за анимационни филми - София. Като режисьор, художник, сценарист и аниматор е създал 12 анимационни филма.През 1974 г. Иван Андонов постъпва в Студия за игрални филми "Бояна"- София като режисьор на игрални филми. Направил е 20 късмометражни филма и 19 пълнометражни игрални филма, от които повече са с престижни международни и национални награди.
"Аз съм щастлив човек, защото винаги се занимавам с това, което обичам, а аз обичам много неща. Богатство е всеки ден, в който си бил щастлив, а щастието идва от близките хора и от работата."Иван Андонов

Информация за "Иван Андонов"
  • Вид корица Твърда
  • Брой страници 218
За автора

Няма добавена информация