10,00 лв.

Обичате ли Брамс?

Франсоаз Саган
 
Изчерпано количество
Оценка 5.0 от 2 гласа
10,00 лв.

Роман от бележитата френска писателка Франсоаз Саган.

Пола е привлекателна, умна и с интересна професия, но страда от лекомислието на Роже, с когото живее от години. В своятазрелост тя копнее за всеотдайност, каквато не получава от Роже, твърде привързан към независимостта си. Тогава в живота й се появява Симон – много по-млад от нея, красив и влюбен с онази любов, която й е липсвала. Възможна ли е тяхната връзка и ще бъде ли Пола способна да съгради своето щастие?

Франсоаз Саган (1935-2004), една от иконите на съвременната литература, прави невероятен бум с първата си творба, „Добър ден, тъга“, която мигновено взривява книжния пазар. Причината е не само в качеството на романа, трепетен и четивен, лек и същевременно дълбок, но и в това, че авторката е едва осемнайсетгодишна – а преплетените любовни истории на нейните герои са описани с неприсъща за подобна възраст зрелост, трезвост и дори с нежен цинизъм. Франсоа Мориак нарича младата писателка „чаровно малко чудовище“, романът е преведен на десетки езици и се превръща в мегаселър по цял свят. Дори в САЩ, където интересът традиционно се ограничава най-вече до англоезичната литература, само за две години са продадени милион и сто хиляди екземпляра.

Следват „Обичате ли Брамс?“„След месец, след година“„Дивните облаци“, „Усмивка почти“ и още множество романи и сборници с разкази, белязани от неизменен успех, в които Франсоаз Саган все така обаятел- но пресъздава картината на безделно-сладкия и бляскав парижки живот, където любови изгряват и изтляват, а героите умеят да обичат, но умеят и да загърбват с усмивка изразходваните чувства.


"Искри и притаеност, сетивност на зверче и издържана, стройна ин трига... Героите на Франсоаз Саган съчетават овладяност в духа на френския рационализъм с младежката и невинна страст към блясъка и стихийността."
Джон Ъпдайк

"Любовта е като болест, като интоксикация. Мисля, че хората могат да бъдат щастливи заедно известно време, но никога – цял живот."
Франсоаз Саган


Информация за "Обичате ли Брамс?"
  • Вид корица Мека
  • Издателство Фама
  • Брой страници 144
Франсоаз Саган
За автора
Франсоаз Саган, с рождено име Франсоаз Коарез, е родена на 21 юни 1935 г. в Кажар, департамент Лот, Франция.
 
Франсоаз прекарва ранното си детство в Лот заобиколена от животни, страстта към които ѝ остава за цял живот. Семейството прекарва Втората световна война в Дофине и във Веркор. След смъртта на малкия Морис, Франсоаз е отгледана като едно много разглезено дете. Не се учи добре, въпреки вземаните частни уроци, и дори не взема зрелостния си изпит през 1953 г. Въпреки разпиления си живот тя чете много книги - Кокто, Рембо, Пруст, Стендал, Флобер, Фокнър, Хемингуей, Камю, Фицджералд, Сартр и Малро.