14,99 лв.

Пепел от чемшир

Иван Тренев
Световна библиотека
Изчерпано количество
Оценка 5.0 от 2 гласа
14,99 лв.

Иван Тренев е роден през 1931 г. в Дупница. Утвърждава се като един от водещите съвременни български поети, след което творческите му търсения навлизат в полето на прозата.
Автор е на повече от 50 книги поезия и проза, с които печели сърцата на читателите и признанието на критиката. Историческите му романи вълнуват с художествените си прозрения и ни правят съпричастни с най-драматичните страници в българската история.
Герой от Априлското въстание и от боевете при Кревет-Гредетин, Стоян Кантарджията понася достойно кръстните мъки на борбата. Не се колебае да пожертва и живота си в името на свободата и когато бойната тръба на Царя Освободител призовава под знамената родолюбивите българи, той се записва опълченец. Вековното иго приключва, но ще погинат ли идеалите на Левски, в които той вярва с цялата си душа? Ще угасне ли единствената светлина, към която се е стремял гордият поборник - да види Родината истински свободна?
Красива и амбициозна, Санда Барутова мечтае за семейно огнище и богатство и е готова на всичко, за да ги постигне. Тя вижда Стоян и решава, че е срещнала любовта на живота си, но не знае, че за него единственото имане е свободата и справедливостта. Когато разбира това, пътищата им се разделят.
"Пепел от чемшир" е книга за преходността на тленното и за вечната красота на моралните стойности. В нея авторът проникновено разкрива тайните на съкровеното човешко битие, поставя върху чувствителни везни доброто и злото, прекрасното и уродливото, истината и лъжата, верността и предателството, милосърдието и злобата, упованието и гибелта.
Всичко в романа е почерпано от действителността, но преосмислено и пресътворено от автора с тънка лиричност.

Информация за "Пепел от чемшир"
  • Брой страници 328
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2013
  • Националност автор България
  • Размер см 13 x 20 см.
Иван Тренев
За автора

Иван Тренев е роден на 2 ноември 1931 г. в гр. Дупница.  

Той е един от съвременните български поети, като творческите му търсения навлизат в полето на прозата. Автор е на повече от десетки книги, сред които стихосбирки, романи, както и исторически книги за деца и юноши.  

Книгите му „Миграция на акулите“, „Магнат“ и „Триумфът на хиените“ стават бестселъри, а поезията му е превеждана в редица европейски държави.