17,90 лв.

Сглобяем модел- Самолет Supermarine Spitfire MkIXc

17,90 лв.

Сглобяем модел- Самолет

Модел: Supermarine Spitfire MkIXc

Мащаб: 1:72

Умален модел на военен самолет - Supermarine Spitfire MkIXc. По своята същност “Mk IX” се явява като подобрената версия на “Mk V”. Той може да развива максимална скорост от приблизително 790 km/h, което е с почти 40 km/h повече от преди. Освен по времето на Втората Световна война, “Spitfire” продължава да бъде използван и през 1950 г. като изтребител първа линия. Като цяло, “Mk IX” бива произвеждан в доста по-голямо количество, отколкото всеки друг британски военен самолет и то не само по време на Втората Световна война, но и доста след това.

Първоначално, “Spitfire” бил замислен като бърз изтребител с малък обсег на действие и с висока производителност. Моделът е дело на Р.Дж. Митчъл, главен дизайнер на авиационна компания “Supermarine”. Елипсовидните крила на “Mk IX”, обаче са идея на Джоузеф Смит, който “наследява” работата на колегата си по авио модела. Те имат и тънко напречно сечение, което позволява на самолета да развива висока начална скорост. В последствие, това се оказва едно значително предимство на мисиите на Национална Сигурност срещу вражеските бомбардировачи.

По време на Битката за Британия през 1940 г., англичаните възприемат “Spitfire” като новият RAF самолет и като по-многочислената версия на Hawker Hurricane. “Mk IX” се отличава със своят висок праг на издържливост по време на битка и разбира се, повече победи, в сравнение с други военни самолети от неговият ранг.

 

Можете да оцветите модела по два различни начина, в зависимост:

  • зеленият ZX-6, управляван от пилота Stanislav Skalski за Военновъздушните сили на Полша в Северна Африка
  • сивият JE-J, на пилота J.E. “Johnnie” Johnson.

 

За да може да сглобите и залепите този макет ви е неоходимо лепило.

Информация за "Сглобяем модел- Самолет Supermarine Spitfire MkIXc"
  • SKU 5014429020650
  • Производител Airfix
  • Материал Пластмаса