17,00 лв.

Стоманена лодка, железни сърца

Ханс Якоб Гьобелр
Прозорец
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
17,00 лв.

През Втората световна война стотиците немски подводници на вахта в дълбините са най-голямата заплаха за корабите на съюзниците. Но и подводният флот заплаща жестока цена: от 863 немски подводници, участвали в бойни операции, са унищожени 753 и с тях загиват около 32 000 подводничари.
Ханс Гьобелер е един от малцината оцелели от екипажа на немската подводница U-505. „Стоманена лодка, железни сърца" е неговият вълнуващ разказ за плаването му на борда на подводницата. Това са единствените по рода си цялостни мемоари (Гьобелер е бил на U-505 при всеки един от бойните ѝ патрули), рисуващи ярък и впечатляващ образ на германския подводен флот през Втората световна война.
U-505 е засечена на 4 юни 1944 г. от американска тактическа група за борба с немските подводници, водена от самолетоносача „Гуадалканал". Подводницата е атакувана с дълбочинни бомби, а на повърхността е засипана с картечен и артилерийски огън. Така U-505 е заловена, преди да успее да потъне. Гьобелер преживява всичко: от вълнението при преследването на противника до смъртоносните атаки с дълбочинни бомби, които почти потопяват подводницата; от ужаса при пленяването на U-505 до трагичното самоубийство на нейния командир. Заедно с подводницата в ръцете на съюзниците попадат шифровъчната машина „Енигма", секретните кодови таблици и бойните дневници.
Но това е и уникалният шанс на U-505 да оцелее. От 1989 г. до днес хиляди посетители я разглеждат в Чикагския музей на науката и индустрията.

Информация за "Стоманена лодка, железни сърца"
  • Брой страници 336
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2020
  • Поредица Хроника
  • Размер см 13 x 20 см.
За автора

Няма добавена информация