39,00 лв.

Световното време

Фернан Бродел
Прозорец
Ограничена наличност
Оценка 5.0 от 1 глас
39,00 лв.

Фернан Бродел е френски историк. В творчеството си той много често включва към анализите на историята социално-икономическите фактори, което подчертава неговата роля и принос.

В „Световното време" неравенствата намират място в историята на приливите и отливите на господствата в международната йерархия: последователното издигане на градовете Венеция, Антверпен, Генуа, Амстердам, възходът на националните икономики на Франция и Англия и накрая британското завладяване на света, основано на Индустриалната революция, дълбокият разрив, чиито последици все още изживяваме.

„Световното време" представя също и един вид надстройка на глобалната история: тя ще бъде завършекът, създадена сякаш и причинена от сили над нея, а тежестта и на свой̀ ред ще бъде насочена към основата. Според местата и епохите това двойно действие от долу на горе и от горе на долу е повече или по-малко значително. Но дори и в икономически и социално развитите страни световното време не е успяло да размеси всичко.

Всичко ли се е променило? Или събитията и промените в прединдустриалния капитализъм ни представят ранна картина на кризите на нашето време?

Информация за "Световното време"
  • Език Български
  • Брой страници 624
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2019
  • Националност автор Франция
  • Размер см 16 x 23 см.
Фернан Бродел
За автора

Фернан Бродел е най-изтъкнатият френски историк на следвоенната епоха и лидер на Школата Анали. Той е работил по 3 големи проекта, всеки равняващ се на няколко десетилетия интензивно изследване: „Средиземноморието“ (1923-1949, 1949-1966), „Цивилизация и капитализъм“ (1955-1979), както и незавършения „Идентичност на Франция“ (1970-1985).