12,00 лв.

Тръстиковата флейта

Хуана Мануела Горити
Унискорп
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
12,00 лв.
 Един великолепен роман, който не случайно е заслужил мястото си в поредицата "Библиотека класика".
 
Говорейки за Хуана Мануела Горити, един писател възкликва, че тя „прославя нацията“, ала някой по-запознат читател ще се изкуши да попита: коя нация… Понеже три новоосвободени латиноамерикански държави могат с основание да твърдят, че писателката е тяхно национално богатство: Аржентина, Боливия и Перу. И нещо повече: тя участва във войните и на трите държави като защитник на независимостта на техните млади нации. Перото и словото се оказват недостатъчни и тя се включва в самите военни действия. Родена в Салта, близо боливийската граница, напуска Боливия, за да създаде още през 1850 г. свое девическо училище в Лима, където разполага с вероятно най-богатата библиотека на континента. Сред приятелите, с които се среща или поддържа връзка с писма, се нареждат: Едуардо и Рикардо Гутиерес, Хосе Ернандес, Рикардо Палма, Клоринда Мато де Търнър, Мерседес Кабейо де Карбонера, Каролина Фрейре де Хаймес и Тереса Гонсалес де Фанинг.
 
Пътят, който извървява водещата аржентинска писателка на XIX век Хуана Мануела Горити, минава през реалност, спомен, сън и въображение. Произведенията ѝ са не по-малко динамични от нейния живот, а прямотата им замъглява разликите между близко и далечно, като пречупва разстоянията през собственото ѝ усещане за бездомност.
Горити има нужда сама да доизмисля своите роля и история – подобно на легенда, отново и отново. Лице в лице с жестоката съдба, изгубила мнозина от близките си, няколко дни преди да завърши земния си път, тя продължава да нанася последните поправки по своите мемоари и сякаш разказва за… самата си смърт. А между отделните откъси на това последно произведение – както и преди – се долавя музикална хармония и го сближава с отвъдното.
 
*Тя е виждала всичко: бойното поле на въоръжените отряди и това на народите; разкъсващите чужди чувства и самотната борба със собствените страсти… 
Сантяго Естрада (Аржентина)
 
Една висша чувствителност предава на духа на писателката способността да провижда в неизвестността. 
Хосе Мария Торес Кайседо (Колумбия)
Информация за "Тръстиковата флейта"
  • Език Български
  • Брой страници 224
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2016
  • Размер см 12 x 20 см.
За автора

Хуана Мануела Горити

Виж всички заглавия от автора

Няма добавена информация