12,90 лв.

Балканският съюз

Иван Евстратиев Гешов
Българска история
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
12,90 лв.

Книгата е посветена на съюза срещу Османската империя между държавите България, Сърбия, Гърция и Черна гора. Целта на съюза е да се отвоюват всички европейски територии във владенията на Османската империя. Разпадането му идва веднага след успешните военни действия и борбата за територия между страните в съюза.

За първи път от 1915 г. насам българският читател държи в ръцете си ново издание на „Балканският съюз“ – книга, която претендира да покаже истинската и непозната история на крехкото обединение от четири християнски държави през 1912 г. Чрез поредица от автентични документи, точно цитирани кореспонденции и достоверни спомени един от архитектите на Балканския съюз и министър-председател на България в този период – акад. Иван Евстратиев Гешов – ни повежда през низ от тайни и явни договорки, ловки дипломатически ходове и коварно неспазени обещания.

Много историографски трудове търсят отговора на въпроса кой всъщност е нелоялният съюзник, опитал се да измами другите и да заграби за себе си спечелените с тяхното оръжие придобивки. Тази книга обаче е различна. Тя е написана от първо лице непосредствено след краха на Балканския съюз през 1913г., когато роди още не е изсъхнало мастилото по договорите.

Цитираните в "Балканският съюз" независми чуждестранни документи показват лицата на довчерашните български съюзници такива, каквито те са в действителност. Още много и много дипломатически старания предстоят на Иван Гешов, преди той окончателно да се увери, че в преговорите са допуснати пагубни грешки и че България ще се окаже измамена от онези, с които рамо до рамо е воювала.

Информация за "Балканският съюз"
  • Брой страници 152
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2018
  • Националност автор България
  • Размер см 14 x 21 см.
За автора

Иван Евстратиев Гешов

Виж всички заглавия от автора

Няма добавена информация