18,00 лв.

Избрани есета

Хорхе Луис Борхес
Колибри
Изчерпано количество
Оценка 4.0 от 1 глас
18,00 лв.

Сборник с избрани есета от легендарния аржентински автор Хорхе Луис Борхес.

Според Борхес идеите нямат стойност на утвърдена истина, а занимават скептичния ум дотолкова, доколкото са необикновени и чудни. Затова не е странно, че в неговите есеистични книги господстват експериментът, ироничният жест и естетическата игра. Борхесовата есеистика с право може да се нарече диалектика в действие. Диалектичността пронизва есеистичните творби на аржентинския писател на всички равнища - от противоречивата мисловна структура до характерните за стила му оксиморонни съчетания. Изпод дебелата кора на установеното знание Борхес извлича нови, допълващи се или взаимноизключващи се истини и в този неспирен процес радикалният скепсис се уравновесява от ведрата убеденост, че в неизчерпаемите дълбини на познаваемото се оглеждат неизчерпаемите възможности на човешкия интелект и въображение. Настоящият сборник съдържа избрани есета от четири есеистични книги на големия аржентински писател: "Обсъждане", "История на вечността", "Нови разследвания" и "Девет есета за Данте".

Хорхе Луис Борхес (1899 - 1986) е роден в Буенос Айрес, но едва петнайсетгодишен заминава за Женева. Там се запознава с идеите на Шопенхауер, с творчеството на Уолт Уитман и на френските символисти Рембо, Верлен и Маларме, а в Испания, където се установява след това, попада в кръга на местните писатели ултраисти. През 1921 г. се завръща в Аржентина и взема участие в основаването на няколко литературни и философски списания. Световната си слава дължи преди всичко на своите кратки разкази и литературни есета. Умира в Женева.

Информация за "Избрани есета"
  • Година на издаване 2011
  • Националност автор Аржентина
  • Размер см 13 х 20
  • Издателство Колибри
  • Брой страници 308
Хорхе Луис Борхес
За автора

Борхес започва литературната си кариера в началото на 20-те години с публикации в издания, близки до сюрреализма. Става директор на аржентинската Национална библиотека и професор по литература в Буеносайреския университет. През 60-те години придобива международна известност, като получава няколко престижни награди, а произведенията му започват да се превеждат и издават в чужбина. Световната му слава укрепва през следващите години, превръщайки се в част от латиноамериканския бум в литературата.