19,00 лв.

Изчезналият (Америка)

Франц Кафка
19,00 лв.

"Изчезналият" е пример за удивителната способност на Кафка - който никога не е бил в Америка - да създава художествена реалност, стъпвайки върху минимален житейски материал.

Шестнайсетгодишният Карл Росман е пратен от своите родители в Америка като наказание за връзката му с домашната помощница. Там той по чудат и всъщност доста неправдоподобен начин открива своя американски вуйчо, богат предприемач и сенатор. Близостта им обаче се оказва недълготрайна. Налага се Карл сам да си търси препитание, сменя няколко работи (пиколо в хотел, слуга на певицата Брунелда), докато най-сетне е назначен като технически сътрудник в някакъв театър в Оклахома. Повествованието прекъсва във влака, с който младежът пътува за Оклахома, за да пристъпи към новата си дейност.

Този прощъпулник на Кафка в романовия жанр допреди трийсетина години беше известен като "Америка", заглавие, дадено му от неговия приятел и биограф Макс Брод на "географски принцип", сиреч според мястото на действието в него. Достъпът до архива на Кафка направи възможно да се стигне до автентичното заглавие на въпросния роман - "Изчезналият" - и до автентичния му текст, от който за пръв път е преведена книгата.

Франц Кафка (1883-1924) - касик на модернизма, пророк и икона на интелектуалния елит през ХХ век.

Информация за "Изчезналият (Америка)"
  • Брой страници 288
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2021
  • Националност автор Чехия
  • Размер см 13 х 20 см.
За автора

Няма добавена информация