23,00 лв.

Кварталът на писателите. Пътеводител на „Бохемска София“

Виктор Топалов
23,00 лв.

Представяме ви „Кварталът на писателите. Пътеводител на „Бохемска София“. Кварталът е заключен между улиците „Граф Игнатиев“ и „Алабин“ и булевардите „Христо Ботев“ и „Патриарх Евтимий“. В него са разположени множество обекти, дали облика на българската литература в периода между Освобождението и Втората световна война.

Някога този квартал е бил накрай града, но и тогава в него е кипял живот. Тротоарите и площадите са кръстосвани от големите умове на стара София – майсторите на перото, които всички ние познаваме. Тук те се срещат и разделят, обичат и мразят, работят неуморно и изпращат тежките дни с чаша в ръка.

Втората световна война слага край на тази бохемска идилия. Последвалите десетилетия опитват да изтрият спомена за славните години, в които кварталът е литературният център на столицата.

Но този опит е неуспешен. Паметта е жива в старите книги, в пожълтелите документи и в спомените на съвременниците. Наш дълг е да отворим очи, за да видим историите, скрити зад фасадите.

Информация за "Кварталът на писателите. Пътеводител на „Бохемска София“"
  • Брой страници 288
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2024
  • Националност автор България
  • Размер см 15 х 21 см.
Виктор Топалов
За автора

Виктор Топалов е български автор и създател на известната страница „Бохемска София“. 

Създава страницата през 2019 година с цел да съхрани и разпространи културно-историческото наследство на града от периода между Освобождението и Втората световна война.  

По темата той написва две книги – „Бохемска София: Истории от жълтите павета“, издадена през 2021 година, и „Бохемска София: Духът на стария град“, издадена през 2022 година.