25,00 лв.

Лев Толстой

Анри Троая
Рива
Изчерпано количество
25,00 лв.

Обсебен от титана на руската литература и духовност, Анри Троая тръгва по дирите на неизброимите писма и лични дневници на писателя, на неговата жена, на децата му, на следовниците, роднините, приятелите, посетителите... И заживява сякаш с бележития творец. А биографичното съчинение добива толстоевски мащаб и размах, тече и се разлива в спокоен ритъм, подобно огромна и мощна река.
Сладострастен аскет, имотен мистик, тегнещ към известността отшелник, яростен реакционер, интелектуално извисен мужик - какво ли не съзира авторът в тази пребогата личност, която природата е наспорила щедро. За да извае накрая, без да приглушава противоречията и абсурдите, един монолитен образ - на човек и на гений, комуто нищо не е чуждо. Всеки ред свидетелства за това, че великият Лев Толстой е покорил своя именит биограф, който го е пресъздал по толстоевски, в цялата му изключителност и достолепие.

Информация за "Лев Толстой"
  • Брой страници 896
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2008
  • Националност автор Франция
  • Размер см 14 x 21 см.
Анри Троая
За автора
Анри Троя е роден в Москва. Напуска Русия със семейството си по време на болшевишката революция. Известно време живее в Истанбул и Венеция. През 1920 г. се установява в Париж. Започва да пише и още на 24 години получава първия си литературен приз. През 1959 г. е избран за академик във Френската академия, заемайки мястото на починалия през 1957 г. Клод Фарер.