10,00 лв.

Песни и поеми

Робърт Бърнс
Изток-Запад
Ограничена наличност
Оценка 5.0 от 1 глас
10,00 лв.

Сред избраните песни и поеми в изданието са: Сбогуване с Елиза, Меги от мелницата, Двете кучета, Старата любов, Нощен разговор, Финдли и други.

Бърнс става едновременно един от създателите на новата шотландска лирика и неин класик. Благодарение на него ще се запази завинаги един пиетет към този малко архаичен диалект, който ще се изучава от любителите на поезията в Лондон и в Южна Англия. Може би с Бърнс окончателно се утвърждава полидиалектизмът на английската поетическа традиция.

Основната причина за писането на шотландски диалект е любовта на Бърнс към фолклора. Много от неговите песни са предназначени да се пеят – указана е и популярната мелодия, която се има предвид. Бърнс е на нивото на гениалните и анонимни шотландски фолклорни поети, той е експлозия на шотландския национален гений. Това е било забелязано още от Гьоте: „Древните песни на неговите предци живееха още в душата на народа... и високото съвършенство на тези образци се бе въплътило в него...“

Името му се превръща в мит. Той е на масата на всеки шотландски студент – създател на новото самосъзнание на Шотландия. Когато селяните емигрират в Щатите, Канада или Австралия, те взимат със себе си торба пръст от нивите на бащите и стихосбирката на Бърнс. Една вълна от симпатия на неговото творчество залива Европа. От Гьоте до Бенедето Кроче неговите стихове са коментирани, адмирирани и анализирани. Така от шотландски Робърт Бърнс става световен поет – днес той принадлежи еднакво и на Шотландия, и на човечеството.

- Владимир Свинтила

Информация за "Песни и поеми"
  • Език Български
  • Брой страници 72
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2018
  • Националност автор Шотландия
  • Размер см 14 x 21 см.
За автора

Няма добавена информация