18,99 лв.

Повести от руските класици

Колектив
Паритет
Ограничена наличност
18,99 лв.

Повестите в тази книга са от златния фонд на руската класика. В „Дубровски“ се разказва за любовта на Владимир Дубровски и Мария Троекурова – потомци на две враждуващи семейства помешчици. Дубровски е млад корнет, който служи в гвардията, играе карти, „затъва в дългове“ и прави шумни събирания. Веднъж той получава писмо от бавачката си, че баща му е на смъртен одър, а богатият многознайко Троекуров им отнема имението. Владимир пристига в селото, но го очаква неприятна изненада.


Фьодор Достоевски написва „Малкият герой“, когато е в Петропавловската крепост в очакване да бъде съден. Главният му герой е юноша, пристигнал в имението на свой роднина, където се влюбва в една омъжена „зряла дама“.

Сюжетът на повестта „Тарас Булба“ е свързан с въстанието на запорожките казаци от 1637–1638 година. Казашкият полковник и двамата му синове тръгват за Полша да се бият. По-големият син загива геройски, а по-малкият става предател и умира от ръката на собствения си баща.

Животът на един кон в повестта „Платномер“ е метафора на съвременното общество. На конете в повествованието са придадени човешки качества и чувства: жестокост и милост, радост и тъга, завист и гордост. Платномер разказва интересната и тъжна история за своето минало, когато е бил силен, красив и бърз като вятъра, където са го познавали като ненадминат Победител.

Книгата е част от поредицата "Библиотека за четене" от издателство "Паритет".

Информация за "Повести от руските класици"
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2021
  • Националност автор Русия
  • Поредица Библиотека за четене
  • Размер см 13 х 20 см.
За автора

Няма добавена информация