18,99 лв.

Разкази. Афоризми. Парадокси

Оскар Уайлд
Паритет
Ограничена наличност
18,99 лв.

Оскар Уайлд, лондонският денди, осъден за „непристойно поведение“, е живял кратък, но интересен и богат на събития живот, но въпреки малкото си земни дни, изпълнили едва 46 години, той оставя забележително по обем и смисъл творчество. В тази книга са събрани едни от най-известните негови разкази, но акцентът в нея е върху афоризмите и мислите за живота, смъртта, жените, мъжете, модата, изкуството, религията, историята и политиката, някои от които се публикуват за първи път на български език. Много от тях са се превърнали в крилати фрази и се отличават с остроумие, оригиналност, стил, и по-важно – те са особено актуални за съвремието ни. Творчеството на този забележителен англичанин сякаш се обяснява най-пълно със собствената му мисъл: „Възрастните вярват във всичко. Хората на средна възраст чувстват всичко. Младите знаят всичко!“

Чрез произведенията си Оскар Уайлд намира безсмъртие, а кратките литературни форми – афоризми, парадоски и крилати фрази, не само предизвикват усмивки, но подтикват към дълбок размисъл и личностно осъзнаване.

Информация за "Разкази. Афоризми. Парадокси"
  • Брой страници 256
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2022
  • Размер см 13 х 20 см.
Оскар Уайлд
За автора

Оскар Уайлд е ирландски и британски драматург, писател и поет. Роден е на 16 октомври 1854 г. в Дъблин. Завършва с отличие колежа „Тринити“ и след това заминава за Оксфорд, за да продължи изучаването на класическа литература и философия.

Отпечатването на романа „Портретът на Дориан Грей“ (1890) му спечелва славата на модерен писател с оригинален талант, затвърдена и от феноменалния успех на неговите пиеси. Автор е на девет комедийни пиеси. Изключително популярен става със своите афоризми и анекдоти, както и с остроумния диалог, характерен за много от произведенията му, сред които и Кентървилския призрак.

Оскар Уайлд (46-годишен) умира от менингит на 30 ноември 1900 г., беден като просяк и забравен от всички.