23,00 лв.

Самотни пътешествия. Есета

Йосиф Бродски
Факел Експрес
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
23,00 лв.

Сред есетата в изданието ще откриете Пътеводител на един преименуван град, Песента на махалото, Котешко мяу, Шумът на прилива, В сянката на Данте и други.

"Самотни пътешествия" е третият пореден том с есета от Йосиф Бродски в България. За разлика от първите два - "По-малко от единица" (1996) и "За скърбта и разума" (2003), - съставени приживе от самия поет, настоящият е подбран изцяло от българския му издател. В основата му е знаъменитото венецианско есе "Кеят на неизцелимите", около което великият изганик е възнамерявал да изгради своята следваща прозаична книга.
Александрия и Рим, Истанбул и Ленинград или Санкт Петербург, Венеция и Сейнт Лусия са само някои от имената на ония магнетични столици на духа, в които поетът ни въвлича за своето поредно най-дълго "пътешествие" - към бъдещето.

"Писателят е самотен пътешественик и няма кой да му помогне. Обществото винаги е повече или по-малко негов враг. И когато го отхвърля, и когато го приема...
Човекът е като събирателното - не печели нищо от смяната на местата. Можеш само да замениш една трагедия с друга трагедия. Това е стара истина.
Единственото, което превръща трагедията в съвременна, е усещането за абсурд при вида на нейните герои. Както и при вида на зрителите ѝ."

Йосиф Бродски

Информация за "Самотни пътешествия. Есета"
  • Брой страници 328
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2013
  • Националност автор САЩ, Русия
  • Размер см 14 x 21 см.
За автора

Няма добавена информация