18,00 лв.

Възбудени! Историята на хормоните и как те контролират почти всичко

Ранди Хътър Епстайн
18,00 лв.

Как хормоните влияят на всяка област от живота ни.

Обиколка с екскурзовод из странната наука за хормоните и вечния стремеж за тяхното контролиране.

Метаболизъм, поведение, сън, промени в настроението, имунна система, борба, бягство, пубертет и секс: това са само някои от нещата, които телата ни контролират с помощта на хормони. Въоръжен със здравословна доза остроумие и любопитство, пишещата по медицински въпроси журналистка Ранди Хътър Епстайн ни води в пътуване през необикновената история на тези мощни химически вещества от мазе, пълно със съхранени в стъкленици мозъци от XIX век до хормонална клиника в Лос Анджелис през XXI век.

Пълна с очарователни разкази, показателни нови медицински изследвания и хумористични детайли, „Възбудени“ представя водещи изследователи, направили променящи живота открития за хормоналните дисбаланси, които ни мъчат, както и шарлатани, които са използвали тези открития, за да търгуват с фалшиви лекарства. Епстайн осветява хората в ядрото на науката за хормоните с нейния богат диапазон от герои, включително лекар от 20-те години на ХХ век, рекламиращ вазектомиите като начин за повишаване на либидото, студентка по медицина, която открива хормон на бременността през 40-те години на ХХ век, и майка, която събира хипофизи (жлеза в мозъка) от трупове като източник на хормон на растежа, за да лекува сина си. По пътя Епстайн изследва функциите на хормони като лептин, окситоцин, естроген и тестостерон, демистифицирайки науката ендокринология.

Очарователен поглед към историята и науката зад някои от най-важните открития на медицината, „Възбудени“ разкрива шокиращата история на хормоните през задните стаи, мазетата и лабораториите, където ендокринологията е започнала съществуването си.

„Мащабна, славна история на хормоните, преплетена със секса, страданието, неврологията, биологията, медицината и себеоткритието, книгата на Епстайн успява да възбуди въображението, но и да го успокои. Историята е завладяващо разказана и Епстайн успява да вдъхне живот на цялата система на науката за четящата ѝ аудитория.“
Сидхарта Мукерджи

Информация за "Възбудени! Историята на хормоните и как те контролират почти всичко"
  • Език Български
  • Брой страници 284
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2019
  • Националност автор САЩ
  • Размер см 14 x 21 см.
За автора

Ранди Хътър Епстайн

Виж всички заглавия от автора

Няма добавена информация