9,99 лв.

Великият Гетсби

Ф. Скот Фицджералд
Пергамент Прес
Наличен
Оценка 4.6 от 5 гласа
9,99 лв.

Емблематичния роман "Великият Гетсби" от Франсис Скот Фицджералд.

"Великият Гетсби" е върховно постижение в творчеството на Франсис Скот Фицджералд. Това е историята на баснословно богатия Джей Гетсби и обсебващата му любов към красивата Дейзи Бюканън, която с неизбежността на древногръцка трагедия върви към своя неумолим финал. Това е също и лиричен разказ за Епохата на джаза с целият ѝ блясък и декаданс; за пищните партита на Лонг Айлънд от 20-те години на миналия век; за разгулни компании, разюздани мечти, алчност, амбиции и пари. И накрая това е една история за неспирния бяг, в който всички ние сме увлечени, преследвайки химери, блянове и мечти. Изяществото, с което тази творба улавя духа на една отминала епоха и едно изгубено поколение, отдавна ѝ е отредило място сред най-великите романи на XX век.

"Това не е просто американска класика. Тази книга се е превърнала в основополагащ документ за националната душевност, мит за сътворението, Розетския камък на Американската мечта". Джей Макинърни

Романът е в нов, съвременен превод на Станимир Йотов, познат на читателите с преводите му на "Крадецът на книги" (Маркъс Зюсак), "Пътят" и "Тук няма място за старци" (Кормак Маккарти), "Тетрадката" (Никълъс Спаркс) и много от най-хубавите разкази на Ф. Скот Фицджералд.

Информация за "Великият Гетсби"
  • Език Български
  • Брой страници 184
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2013
  • Националност автор САЩ
  • Размер см 13 x 20 см.
За автора

Ф. Скот Фицджералд

Виж всички заглавия от автора

Франсис Скот Фицджералд (1896–1940) е американски писател, който пръв нарича 1920-те години в САЩ „Ерата на джаза“ и описва най-ярко живота и хората през онова бурно десетилетие.

С красивата си съпруга Зелда Сеър, Фицджералд изживява години на интензивен светски живот и щедро харчене на пари. В началото на една от неговите истории Фицджералд пише, че „богатите са различни от вас и мен“. Той обрисува света на привилегированите в своите романи, от които „Великият Гетсби“ (1925) е най-известен. През 1926 „Великият Гетсби“ е пригоден за сцена и се играе в Ню Йорк. Същата година сценарият е продаден и за филмова адаптация. Първата филмова версия на „Великия Гетсби“ е направена същата година.