18,00 лв.

Записки на блокадния човек

Лидия Гинзбург
18,00 лв.

"Лидия Гинзбург описва ритуалите на частния (и само отчасти на социалния) живот на блокадника, благодарение на който той (конкретният "той", персонажът Ен) остава жив. Връзката с "общото дело" тук е проста - врагът иска да убие всички ленинградчани, в това число и него. Той не умира, значи дава принос за победата над врага. Блокадата е не само нечуван човешки опит (подобно на лагерния сталински или хитлеровски), тя е феномен на съвсем друг тип война, появила се през миналия век, на тоталната война на индустриалната епоха. Записките на Лидия Гинзбург са единствената книга, която превръща блокадата в събитие на съзнанието."
Кирил Кобрин - историк и журналист

"Доколко е тънка мембраната, разделяща "нормалното" от "ненормалното", демонстрира опитът на която и да е война. Човекът е природен убиец, у него тъмното е постоянно в движение. За да се разделим с илюзиите за себе си, достатъчно е да прочетем "Записки на блокадния човек."
Андрей Тесля - руски историк

"Лидия Гинзбург не се страхуваше да разкаже цялата истина за човека. Затова и нейните "Записки на блокадния човек", с техния почти биологически реализъм, си остават най-страшният текст, писан някога за блокадата. Беше уникален мислител. Не се страхуваше от нищо. Живя тежък живот в безумна страна и самотна старост, но имаше своята работа, както и невероятна, изумителна мъдрост."Живях без хипнози", - беше казала веднъж. Учеше своите читатели да бъдат свободни от страхове и лъжи. Победи не само ужаса на живота, но - доколкото ? бе възможно - и ужаса на смъртта."
Дмитри Биков - писател и литературен историк

"Съществува огромно количество източници на блокадното интелектуално писане, но сред тях "Записки на блокадния човек" са гениално написаните. Като филолог тя включва в своите наблюдения елементи от експертизата на психолога и социолога, а остроумията ? в духа на Вяземски се редуват с литературоведски анализ, на който са я учили Тинянов и Шкловски."
Полина Барскова - поет и филолог

"Деветстотин дневната обсада на Ленинград (1941-1944) е една от повратните точки на Втората световна война. Тя забавя немското настъпление към Русия и се превръща в национален символ на оцеляване и съпротива. Приблизително един милион цивилни загиват, повечето от тях от студ и глад. Лидия Гинзбург е една от оцелелите. Използвайки собствените си бележки и скици, които е написала по време на обсадата, заедно с разговори и впечатления, събрани през годините, тя успява да синтезира колективния опит от живота под обсадата. Чрез болезнено изобразяване на ужасяващите условия от този период книгата на Лидия Гинзбург е възхвала на достойнството и силата на човешкия дух."
Goodreads.com

Информация за "Записки на блокадния човек"
  • Жанр Martial arts, Post-apocalyptic, Horror, Supernatural, Slice of life, Drama, Science fiction, Action ‎, Romance, Comedy, Fantasy ‎, Isekai, Thriller, Sports, Cyberpunk, Mystery, Adventure ‎, Dystopian, Yuri, Yaoi, Ecchi, Harem, Sword and sorcery, Historical, Coming-of-age, Autobiographical, Philosophical, Suspense, Psychological, Political thriller, Magical girl, Epic, Apocalyptic, Mecha, Girls with guns
  • Брой страници 160
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2021
  • Националност автор България
  • Размер см 16 x 23
За автора

Няма добавена информация