35,00 лв.

Модерната корпорация и частната собственост

Адолф Берли, Гардинър Мийнс
Гущеров и син
Изчерпано количество
35,00 лв.

Този монументален труд за корпорацията е един от онези дълговечни класически трудове, които много хора цитират, но твърде малко четат. Написана преди половин век, "Модерната корпорация и частната собственост" остава фундаментално въведение към вътрешната организация на корпорацията в модерното общество. Съчетавайки аналитичните умения на адвоката Адолф Бърли, чийто живот в служба на обществото беше документиран в "Навигация по бързеите", с тези на Гардинър Мийнс, старши академичен икономист и историк, книгата повдига централни въпроси, дори и когато отговорите им са изместени от променливи обстоятелства.
Най-устойчивата тема на книгата е разделянето на собствеността от контрола на модерната корпорация и последиците от това. Авторите разглеждат фондовите борси и фондовите пазари като съществени вторични продукти на възхода на модерната корпорация, и проучват как функционират. Те засягат трудните въпроси дали корпорациите функционират за облагодетелстване на собствениците или мениджърите, и проучват какво мотивира мениджърите да използват ефективно корпоративните активи. Накрая, те разглеждат ролята на корпорацията като преобладаваща форма на организиране на производството и пласмента на стоки и услуги.
В техния предговор Вайденбаум и Йенсен, съдиректори на Центъра за изследване на американския бизнес във Вашингтонския университет, критично оценяват въздействието на развитията, които Бърли и Мийнс не са предвидили напълно, каквито са подемът в сектора на услугите, и значимата роля, която институционалните инвеститори играят в уравнението собственик/мениджър. Те отбелязват далновидните наблюдения на авторите, включително комплексната роля и мотивиращите въздействия на професионалните мениджъри, и значението на вътрешната информация за фондовите пазари. Както отбелязват те, "Модерната корпорация и частната собственост" запазва главната си стойност за всички, които се интересуват от еволюцията на тази основна социална институция на двадесети век.
"Може би най-въздействащата книга в историята на бизнеса на САЩ" - Питър Дракър, Харвард Бизнес Ревю

Информация за "Модерната корпорация и частната собственост"
  • Брой страници 408
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2012
За автора

Няма добавена информация