22,00 лв.

Последното изкушение

Никос Казандзакис
Ентусиаст
Изчерпано количество
Оценка 5.0 от 1 глас
22,00 лв.

Роман от скандалния автор Никос Казандзакис.

"За манастира ли? - изкрещя тя с неочаквана ярост. - Защо? Какво ще търси там? Не ти ли е жал за младостта ти?
Младият човек мълчеше: старицата поклати проскубаната си глава; изсъска като змия.
- За да намериш Бога ли? - попита тя саркастично.
Чу се, почти безплътен, гласът на младежа:
- Да...
Старицата тури един ритник на кучето, което се мотаеше в слабите й като клечка крака, пристъпи към младежа.
- Ех, нещастнико - извика тя, - ами че Бог не се намира в манастирите, намира се в къщите на хората! Там, където има мъж и жена, там е и Бог; там, където има деца и грижи, и готвене, и кавги, и сдобрявания, там е и Бог. Не слушай какво разправят скопците - като не стига до гроздето, лисицата казва, че било зелено! Този, дето ти викам аз, домашният, а не манастирският, е истинският Бог; на него да се кланяш; а другият е за скопците и дембелите!"
 

Заради романа си "Последното изкушение" Никос Казандзакис е отлъчен от Църквата. През 1947 г. той е прокуден от родината си и я напуска. Жизненият път на Казандзакис приключва през 1957 година във Фрайбург. Тъй като Църквата отказала да отреди място за тленните му останки в "осветена земя", той е погребан на хълма Мартиника в родния му град, а върху кръста му е изписано: "Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо. Свободен съм!"

Кандидат за Нобелова награда, която така и не получава, Казандзакис е преведен на почти всички езици и се чете навсякъде по света. Той е автор (освен на споменатите по-горе) на: "Капитан Михалис", "Алексис Зорбас", "Рапорт пред Ел Греко", "Бедният от Асизи", "Одисея", както и на много пътеписи. Романът за живота на Христос "Последното изкушение" е филмиран през 1988 година, режисира го Мартин Скорсезе, а главните роли са отредени на Уилям Дефо и Харви Кайтел.

 

Информация за "Последното изкушение"
  • Език Български
  • Брой страници 608
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2012
  • Националност автор Гърция
  • Размер см 13 x 20 см.
Никос Казандзакис
За автора

Никос Казандзакис

Виж всички заглавия от автора

Никос Казандзакис е роден на 18 февруари 1883 г., и е гръцки писател, поет, драматург и мислител. Приеман за най-важния гръцки писател и философ на 20 век, той получава световна известност след филмирането на романа му „Алексис Зорбас“ под името „Зорба гъркът“ през 1964 г. Автор е на есета, новели, поеми, трагедии, пътеводители и преводи на класически произведения като "Божествена комедия" на Данте и "Фауст" на Гьоте.

Казандзакис прекарва по-голямата част от артистичния си живот извън Гърция – изключение правят годините на Втората световна война. Някои от произведенията му са свързани с историята и културата на неговата родина и с мистичната връзка между Бога и човека. През 1957 г. Казандзакис не спечелва Нобелова награда заради един единствен глас – печели я френският писател Албер Камю.