Всички сме чували за здравословната средиземноморска диета, като най-често си представяме храненето на италианци и французи. Малцина знаят, че понятието "средизмноморска диета" тръгва от един красив гръцки остров с древна история - о-в Крит. Там се заражда гръцката митология, там процъфтяват минойската цивилизация и производството на зехтин.
В края на 50-те години на миналия век американският кардиолог д-р Кийс провежда изследване, влязло в историята като Изследването на седмте страни, което установява, че най-много столетници живеят на Крит, а ръстът на сърдечносъдовите или други заболявания сред населението клони към нула. В това изследване Италия – страната, която днес се счита за родината на средиземноморската диета, останала доста по-назад от Крит по показатели „здраве и дълголетие”.
От "Диетата на остров Крит" ще научите за кулинарната история на остова, стила на живот на местните и кои са техните най-употребявани храни. В книгата са включени и вкусни критски рецепти, чието най-здравословно качетво са натуралните продукти и споделената трапеза.
The information below is required for social login